Een veelgehoorde opmerking is dat Duurzame Inzetbaarheid een containerbegrip is. Het is veelomvattend en wordt op zoveel verschillende manieren toegepast dat het soms overweldigend is. Een veelgebruikte definitie is:
‘Duurzame inzetbaarheid is het vermogen van de medewerker om nu en in de toekomst toegevoegde waarde te leveren voor een organisatie en daarbij zelf ook meerwaarde te ervaren.’
Hoewel een werknemer voor een belangrijk deel zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen inzetbaarheid, ligt het voor de hand dat je hier als werkgever aan bijdraagt. Duurzaam werken kan je bedrijf namelijk nog succesvoller maken. Het is dan een win-win situatie. Blije werknemers leveren meer productiviteit, meer betrokkenheid en minder ziekteverzuim. Vooral in het ziekteverzuim valt veel te halen. TNO zegt al meer dan een decennium dat elke euro die je investeert in Duurzame Inzetbaarheid het viervoudige oplevert.
Als zelfstandig coach is het van belang dat ik weet hoe HR-beleid op dit onderwerp tot stand komt en vanuit welke insteek dit gebeurt. Maar ook: wat wordt er al gedaan, welke tools zijn er, etc. Aangezien ik geen expert ben heb ik mij op dit gebied laten voorlichten. Ik heb veel gelezen, interviews mogen afnemen en masterclasses gevolgd. Mijn verkenning heb ik een brochure verwerkt waarin een aantal opsommingen staan waardoor ik en ook u als werkgever, inzicht krijgt van wat investeren in personeel kan opleveren. Het is een zeer informatief stuk geworden en ik wil u het dan ook graag aanbieden.
Een reactie die ik al heb mogen ontvangen:
‘Wat mooi zeg dit rapport. Complimenten! Goed dat je dit bent aangegaan om meer feeling te krijgen bij/met het ‘HR werkveld’ en wat je kan doen inzake duurzame inzetbaarheid”
Wilt u weten wat mijn verkenning naar Duurzame Inzetbaarheid van personeel heeft opgeleverd? U kunt de brochure downloaden.
Coaching aanbieden aan uw werknemers is ook een duurzame investering voor uw personeel. Vaak zijn HR en/of leidinggevenden in staat om te signaleren en ook te begeleiden, maar is het zeker ook belangrijk om te kijken naar externe coaching om de relatie tussen werkgever en werknemer helder te houden.
Binnen mijn praktijk bied ik de expertise en specialismen aan die uw bedrijf verder kunnen helpen:
Preventief handelen is voorkomen van langdurig verzuim. Heeft u goed zicht op signalen zoals:
Als dit herkenbaar is plan dan zo snel mogelijk een gesprek met uw werknemer in. Achterhaal waar de klachten vandaan komen, zijn ze privé of werk gerelateerd? Laat de werknemer indien nodig met een coach praten. Preventief handelen is voorkomen van langdurig verzuim. Wilt u meer weten dan ga ik graag met u in gesprek. Ook kunt u op mijn pagina over stress en burn-out coaching lezen hoe ik het traject met de coachee in ga.
Stress kan ook veroorzaakt worden doordat de medewerker niet (meer) op de juiste plek zit. Welke mogelijkheden heeft de werknemer binnen uw bedrijf, wat pakt de medewerker zelf op om zich te ontwikkelen? Samen kijken naar wat hij/zij nodig heeft zorgt ervoor dat het voor beiden een win-win situatie is. Een werknemer die goed functioneert zorgt voor een betere communicatie en werkrelatie en uiteindelijk een beter resultaat voor het bedrijf. Onderdeel van deze begeleiding kan ook een DISC en aanvullend een Drijfverenanalyse zijn.
Met een DISC en Drijfveren analyse krijgen de medewerkers een helder inzicht in hun eigen voorkeursgedrag en motivatoren. Daarnaast zorgt het ervoor dat je beter kunt communiceren met je collega’s, doordat je snapt dat wij allemaal een eigen voorkeursgedrag hebben. Het waarderen van elkaars gedrag maakt dat je als team beter gaat functioneren. U zult begrijpen dat dit voor het bedrijf een positiever resultaat geeft. DISC als basis voor een teamtraining is een mooie vorm van teambuilding en helder maken waar je staat in je team. Het bespreken van elkaars voorkeurs gedragen maakt communicatie ineens een stuk makkelijker.