Heb jij compassie voor jezelf?

compassie voor jezelf

Heb jij compassie voor jezelf?

Heb jij jezelf doelen gesteld voor dit nieuwe jaar? En is dit vanuit compassie voor jezelf?

Herken je dat die doelen vaak gepaard gaan met het woordje MOET?  Ik moet nu eindelijk eens meer mijn best doen om met vrienden en familie af te spreken, ik moet afvallen, ik moet stoppen met roken, ik moet niet zo lui zijn, ik moet sporten, ik moet beter mijn best doen, ik moet echt dat gesprek aan gaan, ik moet nu toch eindelijk die stap maar eens zetten, ik moet, ik moet, ik moet….

Maar wat WIL je?

Hier blijkt nog wel eens verschil in te zitten. Vaak stel je doelen, niet omdat je het zelf zo graag wil, maar ook denk je dat je omgeving dit verwacht. Je maakt het daardoor voor jezelf heel moeilijk om dat doel dan te behalen. Waarom? Dicht bij jezelf blijven maakt dat je motivatie sterker zal zijn om je doel te bereiken. En dicht bij jezelf blijven betekent dat je accepteert dat jouw manier een goede manier is. Dat het zo mag en dat past bij je. Je hebt compassie voor jezelf en daarmee bepaal jij de stap(jes) vooruit. Zorgen voor deze mentale gezondheid zet meer in beweging dan werken voor anderen.

Het voelt comfortabel om te doen wat goed is voor je. Het is geen zwaktebod, maar juist een overwinning wanneer je dicht bij jezelf blijft. 

Natuurlijk blijven de doelen staan en zul je er mee aan de slag gaan. Maar ga eens kijken wat jij nu aankunt en zorg ervoor dat het lijstje precies zo lang is als jij denkt dat realistisch haalbaar is.

Het zal best zo zijn dat bovenstaande een riedeltje is dat je al vaker gehoord en gelezen hebt. Ik ook :). Maar ga eens na of je echt ook kunt voelen dat je aanpak gaat vanuit compassie voor jezelf en of dat verschil gaat maken. Mij gaat het steeds beter af.

Wellicht heb je nog niet helemaal goed in kaart wie je nu echt wil zijn, wat je kunt of hoe je dat moet aanpakken? Dan kan ik je daar natuurlijk altijd in begeleiden.