Is advies goed voor jou?

Is advies goed voor jou?

Weet je wat jij zou moeten doen?

Herken je het dat mensen je vertellen wat je moet doen? Wat het beste is voor jou?

De beste stuurlui staan aan wal. zo luidt al sinds jaar en dag het spreekwoord. Mensen hebben nu eenmaal een sterke neiging om ongevraagd advies te geven. Als jij een ander verteld over een probleem waar jij mee worstelt, komt die al na enkele zinnen met goedbedoeld advies op de proppen: ‘Weet je wat jij zou moeten doen?

 

Herken je het dat mensen je vertellen wat je moet doen? Wat het beste is voor jou? Goed bedoelde raad kan echt op je zenuwen werken, vooral als die niet aansluit bij de situatie. Omdat de raadgever nooit volledig bekend is met de onderliggende waarden van de ontvanger, moet er altijd echt voorzichtig omgegaan worden met ‘ongevraagde’ adviezen. De keuze voor een oplossing is immers vaker emotioneel dan rationeel gemotiveerd. De waarde zit in het gesprek, niet in het willen ontvangen van een kant-en-klare oplossing.

 

Hoewel je het soms ook wel prettig kunt vinden dat een ander je vertelt wat je het beste kunt doen, is het veel belangrijker dat jij weet en voelt wat het beste is voor jou. Door het gesprek aan te gaan kun je zelf antwoorden vinden op vragen die je gesteld worden. Inzicht krijgen; wat is je grootste probleem? Wat zou je het liefste veranderen? Het gesprek moet niet een bepaalde richting op gestuurd worden, maar jij moet zelf je richting kiezen. Degene met de vragen is dan veel waardevoller voor je dan wanneer er een ‘ongevraagd’ advies gegeven wordt.