Leren van verleden, leven in het heden en waarmaken in de toekomst

leren van verleden

Leren van verleden, leven in het heden en waarmaken in de toekomst

Hoe gaat dat bij jou? Lukt het je om te reflecteren op wat je ervaart, wat dat nu met je doet, wat je er van kunt leren en hoe je er mee aan de slag kunt in de toekomst?

 

Neem eens de tijd om gedrag van nu te verklaren door de volgende vragen:

  • Waarom ben je zo gestrest / van slag / van streek?
  • Heb je dit al eerder meegemaakt?
  • Wat veroorzaakte dat toen?
  • Wat zou je nu kunnen aanpassen?
  • Wat zal het je op kunnen leveren?

 

Deze vragen klinken best logisch en wellicht stel je deze vragen ook wel. Maar neem je ook echt de tijd? Ja, tijd…… dat is meestal iets dat wij niet hebben toch?

 

Aan de slag

Maar hoe belangrijk vind je het om goed in je vel te zitten, rust te voelen, zelfvertrouwen te ervaren? Gun jezelf dus tijd (!) om met jezelf aan de slag te gaan. Plan tijd in je agenda en ga aan de slag met pen en papier of dictafoon. Kies een manier om rust te vinden. Je kunt wandelen of lekker ontspannen zitten. Zet een muziekje op, doe mindfulness, haal goed adem en ga dan aan de slag met bovenstaande vragen. Je zult verbaasd zijn over de antwoorden die je al zo krijgt. En daarmee enthousiasme om te werken aan jezelf.

Natuurlijk is niet alles eenvoudig te beantwoorden, maar als een deel al lukt heb je dat al voor elkaar en daarmee creëer je ruimte in je hoofd voor de moeilijkere uitdagingen. Hoe je die wil aanpakken, welke stappen je zelf kunt doen of waar je hulp bij nodig hebt.

 

Ik gun je antwoorden en zelfvertrouwen!