Naar je gevoel of verstand luisteren?

naar je gevoel luisteren

Naar je gevoel of verstand luisteren?

Spannend om je naar je gevoel te luisteren, Wat zegt mijn gevoel, wat zegt mijn verstand? Zo lastig om hier mee aan de slag te gaan.

Ik heb al eens eerder geschreven dat deze corona tijd zorgt voor bezinning. Nagaan wat er eigenlijk allemaal in je leven gebeurt. Natuurlijk ga je daar niet altijd bewust mee aan de slag, maar onbewust gaat dat wel.

We zien van alles veranderen

Voor het werk geld dat de werkomgeving anders is, continuïteit van werk onduidelijk of gewoon niet. Veel achter de pc voor online contact en weg het ad hoc gesprek, het kopje koffie bij het koffie apparaat. En privé? Als gezin zit je veel en lang met elkaar in 1 huis, maar niet voor iedereen is dit een ideale plek. Ben je alleen, dan is het toch wel eenzamer. Familie en vrienden kunnen wel langskomen, maar ook minder. En fysiek contact is dan al helemaal moeilijk. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden op te noemen waarmee we nu geconfronteerd worden.

Ook ik merk het natuurlijk. Mijn kinderen zijn uit huis en wanneer wij elkaar zien mogen we geen fysiek contact hebben. Verjaardagen zijn minder gezellig en die warme knuffel die je elkaar wil geven mag niet. Voor mijn werk probeer ik veel oplossingen te vinden, maar het is zeker niet altijd makkelijk. Het doet wat met je. Op het ene moment word je verdrietig vanwege onzekerheid en het andere moment is het een mogelijkheid om juist te ontwikkelen, creatief te worden, kansen te zien! Het kan alle kanten op gaan.

 

Uitdagingen aangaan op gevoel

Maar waarschijnlijk zijn er situaties in je leven geweest waarbij je ook voor uitdagingen hebt gestaan. In deze tijd zou is het vele thuis zijn wel zo dat je meer geconfronteerd wordt met hoe je leeft en wil leven. Voor mij geldt dat ik zeker ook uitdagingen heb gehad en nog steeds heb. Wat ik geleerd heb is om steeds beter te reflecteren en daarnaar te handelen. Het weten en voelen waar het over gaat. Wanneer het gaat om belangrijke momenten in je leven heb ik ervaren dat de beslissingen die ik moest nemen het best door mijn gevoel geïnitieerd konden worden. Natuurlijk is je verstand geen slechte raadgever en moet ook naar geluisterd worden. Als het gaat om wie je bent en waar je heen wil dan gebruik ik mijn verstand om te ontdekken welke stappen ik kan en moet nemen. Maar daarnaast ook en vooral wanneer ik mijn gevoel moet laten spreken. Op die manier heb ik moeilijke beslissingen genomen, maar kan ik er altijd zonder spijt op terug kijken.

Ik gun je dat je ook op deze manier aan de slag kunt met jezelf.