Sleutels tot geluk

Sleutels tot geluk

Deze week heb ik een Webinar gevolgd die gegeven werd door Erik Smithuis van  ICM Opleidingen (icm.nl) en daar werden sleutels tot geluk besproken waaronder deze:

  • Leef vanuit vertrouwen en niet in angst
  • Accepteer wat is

Best lastig vind je niet?

Wanneer je midden in een slechte relatie zit, wanneer je niet weet of je baan nog een zekerheid is. Wanneer je graag met je familie en vrienden wilt zijn en niet kunt. Wanneer je elkaar vast wil houden en niet kunt. Wanneer je constant twijfelt of je het wel goed doet, en dan vooral weet wat je niet goed doet. En zo kun je wel heel veel opnoemen dat die genoemde regels niet mogelijk maakt. Dus die regels klinken lekker, maar het werkt natuurlijk niet.

Of wel?

 

Wat als je tegen jezelf zegt dat het inderdaad geen fijne situatie is waar je in verkeert. Wat als je zegt dat het klopt dat je de gevoelens hebt die je hebt? Dat je een aantal keer tegen jezelf zegt dat het oké is wat je voelt? Merk je dan dat er iets van rust ontstaat, doordat je het erkent i.p.v. tegen vecht? Vaak vinden wij namelijk iets van onszelf wanneer wij in een lastige situatie zitten. Wat doe ik fout? Wat heb ik gemist? Maar als je nu eerst eens erkent dat het klopt dat jij je voelt zoals jij je voelt en dat dit goed is. Omdat de situatie / het gegeven gewoon zo is.

Wat ga je dan merken?

Als het goed is zul je voelen dat er wat meer rust ontstaat, ruimte in je hoofd. Die ruimte kun je gebruiken om na te denken over wat dan wel? Wat kun je wel doen? Er zijn altijd kleine stapjes die je kunt zetten om verlichting te geven. Praat er in ieder geval over hoe jij je voelt. Wanneer er erkenning komt kan het ook zijn dat er oplossingen ontstaan. Vaak denk jezelf negatiever over iets dan het in werkelijkheid is. Voor elke situatie is er een klein stapje of zijn er meerdere kleine stapjes haalbaar. Je bent in staat om je eigen geluk te bepalen.

 

Je kunt dan beter vertrouwen dat er mogelijkheden zijn i.p.v. onmogelijkheden

Door te accepteren dat het is wat het is, kun je ruimte zien om verder te gaan.

 

Mocht je willen weten hoe jij kunt groeien in je persoonlijke, maar ook professionele ontwikkeling heb ik een zelftest gemaakt. Ik nodig je uit om deze te doen.