Vergeven, hoe doe je dat?

vergeven

Vergeven, hoe doe je dat?

Een aantal jaar geleden heb ik een interview gelezen met Edith Eva Eger. Zij is een overlevende van de Auschwitz en een Amerikaanse psycholoog, gespecialiseerd in posttraumatische stressstoornis. In dit interview las ik dat zij had leren Vergeven, maar dat dit niet betekent dat je Vergeet.

 

Ken je dat?

Je leest iets, of hoort iets voor de zoveelste keer en opeens komt het binnen. Blijft het wel hangen, snap je waar het over gaat, wat je er mee kunt doen. Je bent er klaar voor om er mee aan de slag te gaan. Ik had dat bij deze zin.

Ik bleef altijd maar zitten in verdriet en boosheid over aan wat er allemaal gebeurd was wat ik had kunnen doen, of moeten doen. En hoe vervelend ik wel niet behandeld was. Maar deze zin maakte mij duidelijk dat ik dat niet kan veranderen. Maar door er zo in te blijven hangen laat ik het wel mijn leven beïnvloeden. Wil ik zo verder gaan? Als ik nu eens zou accepteren dat het mij is overkomen en naar voren ga kijken en zien wat ik wel kan doen?

 

Vergeven

 

Dit gaat dus over zorgen voor jezelf. Wanneer je alleen bezig blijft met de ander verantwoordelijk stellen voor je eigen welzijn ben je zelf niet in control. Neem de controle over! De teleurstellingen, boosheid, wrok, verdriet oftewel negatieve energie toegedaan door een ander loslaten geeft ruimte om positieve energie toe te laten. Je laat namelijk de emotionele ballast los. Het vergeven is natuurlijk niet vergeten. Je mag absoluut boos zijn, maar die boosheid gaat geen belangrijk deel meer van je uitmaken. Je kunt het opzij zetten. Je kunt objectiever gaan kijken naar de persoon die bij jou deze gevoelens teweeg heeft gebracht. Je ziet hem/haar door een andere bril. JIJ verdient de vrijheid om door te gaan zonder deze ballast. En natuurlijk zijn er wel gradaties in hetgeen te vergeven valt, maar wees je bewust van keuzes die je wel kunt maken.

Mijn motto is “Durf te kiezen”; kleine keuzes, grote keuzes, maar kies. Het is niet altijd makkelijk, maar doe jezelf niet te kort. Laat jezelf die ontwikkeling toe en ervaar wie je ook bent.

Inmiddels heb ik het boek (bestseller De Keuze: leven in vrijheid)  van haar gelezen. Haar verhaal is een mooie en inspirerende levensles. Een introductie van dit boek met toelichting van haar vind je in dit YouTube filmpje