Zelfvertrouwen, graag een onsje meer?

zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, graag een onsje meer?

Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen? Graag een onsje meer?

Wanneer heb je genoeg zelfvertrouwen? De meesten van ons weten eigenlijk vaak wel wanneer ze tekort hebben. De een probeert het te verbloemen door zichzelf te overschreeuwen en de ander zegt niets uit angst om niet voor schut te staan. Allerlei gedachtes creëren verschillende gedragingen. Maar ja, je weet het en nu? Hoe kun je het veranderen?

Werken aan je zelfvertrouwen helpt. Je krijgt meer zelfvertrouwen als je je kwetsbaar opstelt. Maar omgekeerd geldt ook: wie meer zelfvertrouwen heeft, durft zich eerder kwetsbaar op te stellen. Dat is het lastige aan deze theorie. De 1e keer zullen de lasten dus voor de baten uit moeten gaan. Durf te vertrouwen dat het uiteindelijk in je voordeel werkt.

Je kent het wel: je bent bang fouten te maken dat vaak als gevolg heeft dat je dit ook doet. Je zou graag iemand willen aanspreken, vertellen wat jij weet en denkt, maar je houdt jezelf tegen. Je bent je eigen kwelgeest; je mag geen fouten maken, je werkt je over de kop, je pijnigt je hoofd, je vindt van alles van jezelf en eindigt meestal niet met het gewenste doel.

Hoe kun je het zelfvertrouwen een boost geven?

Wat nu als je uitspreekt dat je het niet weet? Wat nu als je iemand gewoon aanspreekt? Wat nu als je nee zegt? Wat gebeurt er dan? Wordt je uitgelachen of wordt je iets aangereikt, geleerd, verteld?  Wordt het geaccepteerd? We leven vaak met aannames en blokkeren onszelf daardoor ook. Met hulp van anderen kun je dan wel het gewenste resultaat bereiken. Dat voelt goed! Het eindresultaat in ieder geval. Je kunt je nog even vervelend voelen over het feit jij je kwetsbaar hebt moeten opstellen, maar de kans is vele malen groter dat ij je doel dus haalt. En ga maar eens ervaren wat dit betekent voor je zelfvertrouwen.

Vind je het lastig om te bepalen hoe je die stappen moet zetten? Heb je hier hulp bij nodig? Inzicht krijgen in hoe jouw brein werkt en welke verbeteringen hier in mogelijk zijn? Ik vertel je er graag wat meer over. Hierbij de link om contact met mij op te nemen https://marianvandeberg.nl/contact/

 

If you believe it will work out, you will see opportunities

If you believe it won’t, you will see obstacles

                                                                                              Dr. Wayne Dyer