Wil jij een beetje jezelf coachen?
Het beslissen om naar de coach te gaan is niet eenvoudig. Voor een ieder kunnen er verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Je hebt dan nog verschil tussen loopbaan- of lifecoaching. Hoewel mijn ervaring ook is dat wanneer je met een loopbaancoachingstraject start er lifecoaching door heen loopt. Meestal gaat het nl niet over welke baan past bij jou werk skills, maar bij jou als persoon. En wat je ervoor nodig hebt om dat te onderzoeken, jezelf te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak. Voor veel mensen is loopbaancoaching wel makkelijker bespreken dan lifecoaching. Want dan heb je vast een probleem en hoe vervelend is dat?
Daarnaast is het ook een financiële kwestie. Kun je de kosten bij je werkgever verhalen als ontwikkelingskosten uit je persoonlijk budget. Ziet de werkgever de toegevoegde waarde? Of moet je de kosten zelf betalen?
Maar ……. het is wel heel sterk om te erkennen dat je niet goed in je vel zit en dat het belangrijk is om handvatten te krijgen en jezelf beter te leren kennen. We weten ook dat het niet aanpakken, maar blijven zitten met die gevoelens juist geen oplossing biedt. De vragen in je hoofd blijven namelijk aanwezig. Misschien is de route naar de coach nog te snel, maar wil je wel jezelf gunnen dat je stappen neemt.
Wat kun je wel doen om met jezelf aan de slag te gaan?
Ga eens zitten en schrijf eens uit waar je mee zit.
- Is het dat je het lastig vindt om nee te zeggen? Schrijf dan eens op in welke situaties dat is. De ene situatie is moeilijker dan de andere. Ga eens oefenen met een makkelijke situatie. Kijk wat het met je doet. Voel je dat je trots wordt op jezelf?
- Is het dat je het lastig vind om blij te worden van jezelf? Schrijf dan eens op wat voor leuks je vandaag hebt meegemaakt waar jij zelf een aandeel in had. Dat kan bijv. zijn dat je een oprecht compliment hebt gegeven aan iemand en die persoon blij hebt gemaakt. Dat kan zijn dat je toch die wandeling hebt gemaakt waar je helemaal geen zin in had. Zien dat je mooie dingen doet. Vaak zijn wij meer bewust van het negatieve dan het positieve. Juist daarom is het belangrijk het positieve te benoemen. Geeft je een goed gevoel. Voel maar eens wat het doet met je.
- Is het dat je het lastig vind om het gesprek met de manager aan te gaan? Schrijf dan eens op welke redenen je hiervoor hebt. Kijk of ze terecht zijn, of dat het aannames zijn. En mocht je het toch lukken om het gesprek aan te gaan, kijk of je kunt benoemen dat je het lastig vind om het gesprek aan te gaan, maar dat je graag iets wil bespreken. Je zult zien dat gesprekken dan anders lopen dan jij van tevoren bedacht hebt.
Wat ik altijd meegeef is dat verandering niet snel moet gaan. Je kunt niet van stap 1 naar stap 10 (einddoel) gaan. Er zijn tussenstapjes nodig. Jij bepaalt hoe lang je over de tussenstapjes doet, zodat je aan het einde gelooft in wat je kunt.