Lukt het reflecteren?

reflecteren

Lukt het reflecteren?

Voor velen is vakantie een periode waarin je vaak meer tijd hebt om te reflecteren.

In een eerdere blog heb ik je 2 voorbeelden van oefeningen gegeven die je wat inzicht kunnen geven in de vragen waar jij misschien aan wil werken. Zoals bijvoorbeeld:

  • Haal ik alles uit mijn huidige baan?
  • Is het tijd om een interessante opleiding te doen?
  • Waardoor ervaar ik zoveel stress?
  • Ik snap mijn partner niet, klopt mijn relatie nog wel?
  • Ik voel teveel negativiteit in mijn relaties met anderen. Wie is er (niet) goed voor mij?
  • Hoe leer ik toch (nog) beter voor mijzelf op te komen?
  • ………….

 

Ik ben nieuwsgierig of je wat met de oefeningen hebt gedaan, jij jezelf wat hebt kunt coachen. Is je dat gelukt? Heb je antwoord(en) gekregen?

 

Reflecteren kun je leren

Het blijkt dat veel mensen het lastig vinden om te beslissen om naar de coach te gaan. Het kan schaamte zijn want ‘jij kunt toch je eigen problemen wel oplossen, zo moeilijk is dat toch niet?. Of je vind een goed gesprek met een ander voldoende om er weer even tegen te kunnen. Daarnaast is het ook een financiële kwestie. Kun je de kosten bij je werkgever verhalen als ontwikkelingskosten uit je persoonlijk budget. Ziet de werkgever de toegevoegde waarde? Of moet je de kosten zelf betalen? Waarbij je dan nog wel weer de mogelijkheid hebt om het als scholingskosten via je belastingaangifte aan te geven.

Toch zul je op enig moment ervaren dat je niet goed met je gevoelens mee uit de voeten komt. Kijk of het jou lukt om toe te geven dat je het niet alleen kunt en kijk dan met een andere blik naar jezelf. Het is namelijk wel heel sterk om te erkennen dat je niet goed in je vel zit en dat jij het belangrijk vindt voor jezelf (!) om handvatten te krijgen en jezelf beter te leren kennen.

 

Wat is een passende coach?

En dan zoek je een coach, maar wat voor soort coach? Je hebt verschillende vormen van coaching; lifecoaching, loopbaancoaching, stress en burn-out coaching… Veel van deze vormen hebben allemaal raakvlakken met elkaar. Als je veel stress ervaart wil je weten waar dat vandaan komt en dat kan zowel privé als werk gerelateerd zijn. Bij een loopbaancoachingstraject komt het vaak voor dat er ook lifecoaching door heen loopt. Meestal gaat het niet alleen over welke baan past bij jou werk skills, maar nog meer bij jou als persoon. En wat heb jij nodig om dat te onderzoeken, jezelf te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak. Voor veel mensen is loopbaancoaching wel makkelijker te bespreken dan lifecoaching. Want dan heb je vast een probleem en hoe vervelend is dat? Terwijl je nog beter kan zeggen:

 

Ik zorg goed voor mijzelf door meer te weten wie ik ben, wat ik nodig heb. 

 

Heb je nu duidelijk wat voor soort coaching je wil? Nog niet? Dat hoeft geen probleem te zijn. Veel coaches bezitten kennis op verschillende terreinen en kunnen je bij een kennismakingsgesprek heel duidelijk maken wat voor jou zou kunnen werken. Uiteindelijk is coaching maatwerk.

 

Wat ik altijd meegeef is dat verandering niet snel moet gaan. Je kunt niet van stap 1 naar stap 10 (einddoel) gaan. Er zijn tussenstapjes nodig. Jij bepaalt hoe lang je over de tussenstapjes doet, zodat je aan het einde gelooft in wat je kunt.

 

Kleine stapjes zijn ook keuzes maken voor jezelf. Jij bent je eigen motor, jij bent degene die het laat draaien.